Mazurek truskawkowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż ubijając stopniowo dosypywać cukier, a potem po jednym żółtku (każde kolejne dodawać dopiero kiedy poprzednie połączy się z masą). Następnie po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kartoflanką i wymieszać delikatnie łyżką.
Gotową masę przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką okrągłej formy o wymiarach 26 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez25 minut. Piekarnik wyłączyć i otworzyć, ale blachę z ciastem zostawić w nim jeszcze przez ok. 10 minut, żeby ciasto nie opadło. Wystudzić.
Do mazurka wykorzystuję połowę biszkoptu, resztę można zrobić na drugi dzień.
Na biszkopcie ułożyć pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody.
Komentarze