Mazurek truskawkowy z galaretką

2 (1 ocen)

Pyszne ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką u nas nazywa się mazurkiem

Składniki:

  • na biszkopt:
    3 jajka
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka kartoflanki
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    galaretka:
    0,5 kg truskawek
    1 galaretka o smaku truskawkowym
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Mazurek truskawkowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż ubijając stopniowo dosypywać cukier, a potem po jednym żółtku (każde kolejne dodawać dopiero kiedy poprzednie połączy się z masą). Następnie po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kartoflanką i wymieszać delikatnie łyżką.
    Gotową masę przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką okrągłej formy o wymiarach 26 cm.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez25 minut. Piekarnik wyłączyć i otworzyć, ale blachę z ciastem zostawić w nim jeszcze przez ok. 10 minut, żeby ciasto nie opadło. Wystudzić.
    Do mazurka wykorzystuję połowę biszkoptu, resztę można zrobić na drugi dzień.
    Na biszkopcie ułożyć pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować