Mazurek czekoladowy z galaretką

0 (0 ocen)

Mazurek z kategorii łatwych i pysznych. Najlepiej smakuje następnego dnia, choć ciężko to potwierdzić, bo ze stołu znika jako pierwszy.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 żółtka
    150g masła
    1 szkl mąki
    Szczypta soli
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru pudru

    Masa:
    50g masła
    100ml śmietanki 36%
    200g gorzkiej czekolady
    50g cukru

    Galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mazurek czekoladowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać mąkę, kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier puder. Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec 20 min w 180 stopniach.
  • 2. Masło rozpuścić z cukrem i czekoladą. Przestudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Powstałą masą posmarować zimny spód.
  • 3. W 2 niepełnych szklankach gorącej wody rozpuścić galaretkę i odstawić w chłodne miejsce, do momentu, aż galaretka zacznie wyraźnie tężeć. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki, by stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować