Maxi king z preparowanym ryżem

4.5 (197 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto, które znika w mig.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASA:

    480 g mleka w proszku
    300 ml mleka
    130 g cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    380 g masła

    RYŻ:

    500 g masy krówkowej
    100 g ryżu preparowanego

    POLEWA:
    200 g orzeszków ziemnych niesolonych
    2 czekolady mleczne
    60 ml mleka

    PONADTO:

    450 g herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Maxi king z preparowanym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na wyłożonej papierem blaszce /25x35 cm/ ułożyć warstwę herbatników.
  • 2. Mleko ugotować z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Wystudzić.
  • 3. Masło utrzeć na puch. Nadal ucierając dodawać na przemian mleko w proszku oraz wystudzone mleko z cukrem do wyczerpania składników. Masę podzielić na dwie części.
  • 4. Jedną część masy wyłożyć na herbatniki .
  • 5. Przykryć kolejną warstwą herbatników.
  • 6. Na ciastka wyłożyć kolejną część masy i przykryć herbatnikami.
  • 7. Masę krówkową dokładnie wymieszać z preparowanym ryżem i wyłożyć na herbatnikach.
  • 8. Czekolady roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej, dodać posiekane i wcześniej uprażone orzeszki ziemne. Lekko przestudzoną polewą czekoladową posmarować ciasto.
  • 9. Schłodzić.

Porady

Inspiracja z internetu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

4.8 (225 ocen)

Zdobywca nagrody

maxi king

To może cię zainteresować