CIASTO MAXI KING - bez pieczenia

4.45 (200 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto maxi king to jedno z pyszniejszych ciast przygotowywanych na zimno, a robione jest na wzór popularnej przekąski. Jest bardzo smaczne, słodkie i kaloryczne :) jednak czasem warto zafundować sobie odrobinę tak pysznej słodyczy. Polecam.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD :

    300 g herbatników

    80-100 g masła

    1-2 łyżki ciemnego Kakao

    100 g czekolady deserowej

    około 100 ml mleka

    MASA MLECZNA :

    250 g masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    200 ml mleka z kartona 3/2 %
    500 g mleka w proszku
    200 ml śmietany + cukier waniliowy 30 %
    POLEWA ;

    100 g czekolady mlecznej lub deserowej
    100 g orzechów laskowych
    3 łyżki śmietany lub mleka do rozpuszczenia czekolady
    DODATKOWO ;

    1 puszka kajmaku 400 g może być również słony
    tortownica 24 cm
Wystaw ocenę:

4.45 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak Herbaty

Ciasto maxi king - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO MAXI KING 1. PRZYGOTOWANIE :

    SPÓD - herbatniki należy zmielić malakserem.W garnuszku rozpuszczamy masło, czekoladę, z kakaem i mlekiem. Podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą. Masę studzimy.
    W misce wszystko mieszamy do momentu aż masa będzie klejąca.W razie konieczności należy dolać mleka.
    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, następnie rozkładamy masę ciasteczkową i wyklejamy nią dno i boki formy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
    MASA MLECZNA - w garnku zagotowujemy cukier z mlekiem z kartona 3/2 %, następnie studzimy.
    Do misy robota przekładamy masło o temperaturze pokojowej i ucieramy, następnie wlewamy zimne mleko i wsypujemy stopniowo mleko w proszku. Miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno i dodajemy do masy, ponownie mieszamy.
    Na zimny spód wykładamy część masy, wkładamy do lodówki albo najlepiej do zamrażarki na 15-20 minut.
    Kajmak podgrzewamy do momentu aż będzie płynny, studzimy, musi być zimny.
    Wylewamy go na zimną masę i równo rozprowadzamy. Ponownie chłodzimy. Następnie, po około 15 minutach rozkładamy resztę masy mlecznej i ponownie do zamrażarki.
    Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w mikrofalówce i szybko mieszamy, następnie studzimy. Orzechy drobno tłuczemy.
    Na zimne ciasto wylewamy czekoladę i szybko ją rozsmarowujemy, wysypujemy orzechy i ciasto ląduje w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc.
    Zimne ciasto kroimy mokrym nożem na kawałki i podajemy. Jest mega smaczne, polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować