CIASTO MAXI KING - bez pieczenia

  • wyświetlono: 3649 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Ciasto maxi king to jedno z pyszniejszych ciast przygotowywanych na zimno, a robione jest na wzór popularnej przekąski. Jest bardzo smaczne, słodkie i kaloryczne :) jednak czasem warto zafundować sobie odrobinę tak pysznej słodyczy. Polecam.

Mariola123
  • 18 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

SPÓD :

300 g herbatników

80-100 g masła

1-2 łyżki ciemnego Kakao

100 g czekolady deserowej

około 100 ml mleka

MASA MLECZNA :

250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
200 ml mleka z kartona 3/2 %
500 g mleka w proszku
200 ml śmietany + cukier waniliowy 30 %
POLEWA ;

100 g czekolady mlecznej lub deserowej
100 g orzechów laskowych
3 łyżki śmietany lub mleka do rozpuszczenia czekolady
DODATKOWO ;

1 puszka kajmaku 400 g może być również słony
tortownica 24 cm

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO MAXI KING - bez pieczenia

  • CIASTO MAXI KING1. PRZYGOTOWANIE :

    SPÓD - herbatniki należy zmielić malakserem.W garnuszku rozpuszczamy masło, czekoladę, z kakaem i mlekiem. Podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą. Masę studzimy.
    W misce wszystko mieszamy do momentu aż masa będzie klejąca.W razie konieczności należy dolać mleka.
    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, następnie rozkładamy masę ciasteczkową i wyklejamy nią dno i boki formy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
    MASA MLECZNA - w garnku zagotowujemy cukier z mlekiem z kartona 3/2 %, następnie studzimy.
    Do misy robota przekładamy masło o temperaturze pokojowej i ucieramy, następnie wlewamy zimne mleko i wsypujemy stopniowo mleko w proszku. Miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno i dodajemy do masy, ponownie mieszamy.
    Na zimny spód wykładamy część masy, wkładamy do lodówki albo najlepiej do zamrażarki na 15-20 minut.
    Kajmak podgrzewamy do momentu aż będzie płynny, studzimy, musi być zimny.
    Wylewamy go na zimną masę i równo rozprowadzamy. Ponownie chłodzimy. Następnie, po około 15 minutach rozkładamy resztę masy mlecznej i ponownie do zamrażarki.
    Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w mikrofalówce i szybko mieszamy, następnie studzimy. Orzechy drobno tłuczemy.
    Na zimne ciasto wylewamy czekoladę i szybko ją rozsmarowujemy, wysypujemy orzechy i ciasto ląduje w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc.
    Zimne ciasto kroimy mokrym nożem na kawałki i podajemy. Jest mega smaczne, polecam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoherbatnikimlekociasto bez pieczeniakajmakmleko w proszku
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Maxi King

Dodane przez: Kinga_mania

ciasto Maxi King

Ciasto idealne dla smakoszy czekolady...

Rafaello - ciasto bez pieczenia

Dodane przez: StudentsKitchen

Rafaello - kokosowe ciasto bez pieczenia

Przydatny przepis dla tych, którzy...

Ciasto w/g przepisu swibek

Dodane przez: swibek

Rafaello - ciasto bez pieczenia

Rewelacyjne ciasto na szybko.....

Ciasto bananowe bez pieczenia

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Ciasto bananowe bez pieczenia

Idealne dla osób, które nie mają...

Rocher - ciasto bez pieczenia.

Dodane przez: Agnieszka O

Ciasto Rocher - bez pieczenia

Orzechowo-czekoladowe ciasto na...

Chatka - ciasto bez pieczenia

Dodane przez: Ola1984

Chatka - ciasto bez pieczenia

Pyszny sernik na zimno nie wymagający...