Marynowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną w paseczki cebulę posolić i odstawić na 4 h.
Pod koniec tego czasu oczyścić i pokroić w odpowiadający nam kształt papryki.
2.Zagotować zalewę. Wrzucić do niej kilka ziaren ziela,pieprz, kilka liści oraz 2 lub 3 ząbki czosnku.
3.Do gotującej się zalewy dodawać odciśnięte lekko pasterki cebuli, potem paprykę. Podgrzać ją kilka minut, następnie pakować do suchych, wyparzonych słoików, wraz z zalewą. Do każdego z nich dorzucić po 3 ziarna pieprzu,ziela, 2 liście lub 1 jeśli jest duży i ząbek czosnku na koniec łyżkę oleju i zakręcać.
4.Warzywa wkładamy do słoików zostawiając 2-3 cm miejsca na swobodną pasteryzację.
Pasteryzować 25 minut od zagotowania, w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików lub w piekarniku w 110-120 stopniach -35 minut.
Porady
Najładniej wyglądają przetwory z kolorowych papryk.
Komentarze