Koszyczki będą pięknie się prezentowały na świątecznym stole i zachwycą każdego gościa nawet dzieci.
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO:
250g mąki pszennej
2 jajka wielkość M
szczypta soli
120g cukru
50g startego na drobnych oczkach marcepanu
50ml oleju
200ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
ZIELONA TRAWA Z BITEJ ŚMIETANY:
300g śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
szczypta zielonego barwnika (użyłam z firmy WILTON)
POZOSTAŁE:
orzechy w kolorowej polewie czekoladowej (użyłam takich orzechy w czekoladzie dostępne w sieci kaufland)
kolorowy maczek
cukrowe kwiatuszki
rączki tworzą żelki (użyłam takich żelki kupione w tesco)
Marcepanowe koszyczki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Mąkę,marcepan,proszek i sól mieszamy ze sobą a w osobnej misce mieszamy składniki mokre. Następnie łączymy wsypujemy suche składniki do mokrych i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Możecie użyć miksera lub wymieszać szpatułką lub łyżką. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy ciasto (tak do 3/4 wysokości papilotki). Muffiny wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.20 minut do tzw.suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy
Zielona trawka z bitej śmietany:Śmietanę ubijamy wraz cukrem pudrem i barwnikiem. Przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i wyciskamy krem na wierzch muffinki.Jeżeli nie macie barwnika możecie udekorować białą bitą śmietaną i dodać kolorowe dodatki.Muffiny wkładamy na ok.3godz.do lodówki aby bita śmietana zesztywniała wtedy lepiej będą się trzymały rączki.
Pozostałe:Żelki zginamy w pół i wkładamy w schłodzoną bitą śmietaną,posypujemy maczkiem kolorowym oraz kwiatuszkami. Wykładamy kolorowe jajka.
Porady
P.S.Jeżeli chcecie aby koszyczki długo stały na świątecznym stole do bitej śmietany polecam dodać żelatynę
Komentarze