Wielkanocne koszyczki - serniczki

4.48 (204 ocen)

  • 3 godz.

Wielkanocne koszyczki to pyszne mini serniczki w nowej odsłonie. Przepięknie prezentują się na świątecznym stole. Są dość pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, by móc zobaczyć promienny uśmiech na twarzach swoich gości :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:

    250 g mąki pszennej
    150 g masła
    100 g cukru pudru
    3 żółtka
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    MASA SEROWA I DEKORACJA:

    500 g mielonego sera białego
    130 g masła
    2 szt jajka
    250 g cukru pudru
    3 łyżki budyniu śmietankowego
    1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
    30 szt motylków cukrowych (dekoracja)
    75 szt kolorowych draży (dekoracja)
    1 opakowanie paluszków deserowych (dekoracja)
    1 opakowanie ryżu preparowanego (dekoracja)
    1 tabliczka czekolady mlecznej gorzkiej (dekoracja)

Wystaw ocenę:

4.48 (204 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wielkanocne koszyczki - serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, masło oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 1h.
  • 2. Masło miksujemy tak, aby było puszyste i mieszamy z serem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i łączymy je z masą serową. Następnie dodajemy do niej kilka kropel aromatu cytrynowego i budyń śmietankowy.
  • 3. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
  • 4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy szklanką koła oraz tworzymy ruloniki, które posłużą za "rączki". Kołami z ciasta wylepiamy wysmarowane masłem foremki i wkładamy 2 łyżki masy serowej. Babeczki pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Natomiast "rączki" smarujemy białkiem i pieczemy ok. 5 minut również w temperaturze 180 oC.
  • 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą wykałaczki malujemy wzory na "pisankach" z draży.
  • 6. Paluszki deserowe zanurzamy w roztopionej czekoladzie i przyklejamy ziarenka ryżu preparowanego. Dzięki temu otrzymamy "bazie". Ozdoby pozostawiamy do wysuszenia.
  • 7. Przestudzone babeczki smarujemy po bokach czekoladą i przyklejamy do nich "rączki", które zdobimy cukrowymi motylkami. Na koniec do koszyczków wkładamy pisanki i bazie.

Porady

Dekorowanie "pisanek" i "bazi" można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować