Wielkanocne koszyczki - serniczki

  • wyświetlono: 2543 |
  • dodany do książki kucharskiej: 24 |
  • polecenia: 0

Wielkanocne koszyczki to pyszne mini serniczki w nowej odsłonie. Przepięknie prezentują się na świątecznym stole. Są dość pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, by móc zobaczyć promienny uśmiech na twarzach swoich gości :)

edyta-eb3
  • 180min

Składniki

KRUCHE CIASTO:

250 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego

MASA SEROWA I DEKORACJA:

500 g mielonego sera białego
130 g masła
2 szt jajka
250 g cukru pudru
3 łyżki budyniu śmietankowego
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
30 szt motylków cukrowych (dekoracja)
75 szt kolorowych draży (dekoracja)
1 opakowanie paluszków deserowych (dekoracja)
1 opakowanie ryżu preparowanego (dekoracja)
1 tabliczka czekolady mlecznej gorzkiej (dekoracja)

Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocne koszyczki - serniczki

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, masło oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 1h.
  • 2. Masło miksujemy tak, aby było puszyste i mieszamy z serem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i łączymy je z masą serową. Następnie dodajemy do niej kilka kropel aromatu cytrynowego i budyń śmietankowy.
  • 3. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
  • 4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy szklanką koła oraz tworzymy ruloniki, które posłużą za "rączki". Kołami z ciasta wylepiamy wysmarowane masłem foremki i wkładamy 2 łyżki masy serowej. Babeczki pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Natomiast "rączki" smarujemy białkiem i pieczemy ok. 5 minut również w temperaturze 180 oC.
  • 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą wykałaczki malujemy wzory na "pisankach" z draży.
  • 6. Paluszki deserowe zanurzamy w roztopionej czekoladzie i przyklejamy ziarenka ryżu preparowanego. Dzięki temu otrzymamy "bazie". Ozdoby pozostawiamy do wysuszenia.
  • 7. Przestudzone babeczki smarujemy po bokach czekoladą i przyklejamy do nich "rączki", które zdobimy cukrowymi motylkami. Na koniec do koszyczków wkładamy pisanki i bazie.

Porady

Dekorowanie "pisanek" i "bazi" można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Waniliowe babeczki do wielkanocnego koszyczka

Dodane przez: kasiac

Waniliowe babeczki do wielkanocnego koszyczka

Od kiedy pamiętam, w wielkanocnym...

Sernik wielkanocny

Dodane przez: dorota w

Sernik wielkanocny

Pyszny, puszysty i delikatny sernik....

Tort Wielkanocny koszyczek

Dodane przez: Netka

Tort Wielkanocny koszyczek

Pyszny tort na Wielkanoc. Krem...

Wielkanocny koszyczek

Dodane przez: rfima

Wielkanocny koszyczek z ciasta

ozdobi każdy stół świąteczny

Wielkanocne koszyczki z pisankami

Dodane przez: Mienta

Wielkanocne koszyczki z pisankami

Bardzo proste ale efektowne, z...

koszyczek wielkanocny

Dodane przez: Konto nieaktywne

Koszyczek wielkanocny z babeczkami

dekoracja na stole jadalna, allbo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE