Wielkanocne serowe koszyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto kruche połączyć i wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta.
Następnie rozwałkować ciasto na 5 mm, wykrawać kółka i wylepić nasmarowane wcześniej tłuszczem metalowe foremki na babeczki - w ten sposób tworzymy spód koszyczków.
Z części ciasta uformować rulonik, a następnie pociąć go na odcinki długości 10 cm, zgiąć na kształt litery U każdy - tak- aby powstały uchwyty do koszyczków. Ich ilość musi być taka sama ile powstało spodów do koszyczków.
Masa serowa:
Ser i jajka łączymy razem, następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Powstałą w ten sposób masą serową wypełniamy (wylepione już ciastem) metalowe foremki na babeczki- po dwie łyżki do każdej.
Metalowe babeczki z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 st C na 25 minut. Uchwyty do koszyczków pieczemy około 8-10 minut.
Polewa:
Wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy. Gotujemy do uzyskania gęstej polewy.
Paluszki maczamy w polewie i przyklejamy do nich ryż preparowany.
Upieczone spody koszyczków sklejamy polewą z uchwytami. Bazie można wbić w serowy spód koszyczków, polewą przykleić kolorowe draże - jajka do koszyczka. Gotowe i bardzo smaczne.
Porady
Na kolorowych drażach możemy zrobić wzorki z polewy.
Komentarze