Wiosenny sernik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolorowy sernik,który kojarzy się z nadchodzącą wiosną i świętami. Bardzo delikatny,wykonany na słonym spodzie w krakersów

  • 60 min

Składniki:

  • Krakersowy spód:
    300g słonych krakersów
    100g masła

    MASA SEROWA:
    1kg sera użyłam gotowego z wiaderka
    3 łyżki kaszy manny
    1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki gęstego jogurtu
    200g cukru
    3 jajka
    16g cukru wanilinowego
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    100g cukrowej kolorowej posypki (może być maczek,pałeczki itp.)

    BITA ŚMIETANA:
    300g śmietanki 30%
    3-4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiosenny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krakersy mielimy w malakserze na drobny pył,masło roztapiamy. Ciepłe masło łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami i wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy dokładnie masę ciasteczkową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół i podpiekamy przez ok.10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • 2. Wszystkie składniki na ser dokładnie miksujemy ze sobą i na sam koniec wsypujemy posypkę. Mieszamy już łyżką. Gotową masę serową przelewamy na podpieczony spód wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.50-55 minut aż góra sernika ładnie się zetnie. Upieczony sernik studzimy przez 15 minut w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Następnie otwieramy piekarnik
  • 3. Śmietankę ubijamy i dodajemy cukier puder. Gotową bitą śmietaną smarujemy wierzch i boki sernika. Możemy udekorować wg własnych upodobań.

Porady

Sernik może być udekorowany samą bitą śmietaną bez dodatku barwnika czy posypek. Będzie rónie smaczny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować