makowiec japoński

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna masa makowa z połączeniem jabłek i orzechów na kruchym cieście.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - mak - 2 paczki maku mielonego,
    - mleko - 0,5 l,
    - 300 g podprażonych jabłek (akurat użyłam ze słoika jabłka starkowane i podduszone z cukrem),
    - 200 g orzeszków ziemnych,
    - jak ktoś lubi to rodzynki czy inne suszone owoce,
    - miód,
    - 2 szkl. mąki,
    - kostka masła lub margaryny,
    - 8 jaj,
    - proszek do pieczenia,
    - cukier - pół szklanki.
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zagotować w mleku. Na patelnię wrzucić mak, dodać miód (ja dałam jakieś 4 łyżki), podprażone jabłka starkowane wcześniej, podprażone i posiekane orzechy. Dosłodzić w smaku wedle uznania. W tym momencie można dodać też rodzynki.
  • 2. Z mąki, 0,5 kostki masła, 2 żółtek, odrobiny proszku do pieczenia, cukru zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce jakieś 30 min.
  • 3. Pozostałe pół kostki masła utrzeć na puch dodając po jednym żółtku (razem 6 żółtek). Dodać masę z maku. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą.
  • 4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę (większą) i wylać masę makową.
    Piec około 45 min.
  • 5. Ostudzić ciasto i udekorować np. polewą czekoladową i orzechami,
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować