Makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zagotować w mleku. Na patelnię wrzucić mak, dodać miód (ja dałam jakieś 4 łyżki), podprażone jabłka starkowane wcześniej, podprażone i posiekane orzechy. Dosłodzić w smaku wedle uznania. W tym momencie można dodać też rodzynki.
2.Z mąki, 0,5 kostki masła, 2 żółtek, odrobiny proszku do pieczenia, cukru zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce jakieś 30 min.
3.Pozostałe pół kostki masła utrzeć na puch dodając po jednym żółtku (razem 6 żółtek). Dodać masę z maku. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą.
4.Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę (większą) i wylać masę makową.
Piec około 45 min.
5.Ostudzić ciasto i udekorować np. polewą czekoladową i orzechami,
Smacznego!
Komentarze