Makowiec białkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Jeśli zostały Wam białka jajek to mam dla Was super przepis na ich wykorzystanie. Przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Ten Makowiec wychodzi naprawdę smaczny, mięciutkie ciasto z białek i pyszne nadzienie makowe.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (blaszka 23/33):

    Ciasto:

    mąka pszenna 1,5 szklanki,

    białka jaj 1,5 szklanki,

    cukier 1,5 szklanki,

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,\

    margaryna roztopiona 1 kostka,

    Nadzienie:

    mak 500 g,

    żółtka 3 szt,

    miód 4 łyżki,

    masło roztopione 7 dag,

    cukier puder 3 łyżki,

    olejek migdałowy 2 buteleczki,

    bakalie 1 szklanka,

    Polewa:

    czekolada mleczna 100 g,

    mleko 4-5 łyżek,

    Ponadto:

    kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec białkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy do połączenia. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Mak zalać wrzątkiem do pokrycia i gotować przez 20 min. Następnie dwa razy zemleć. Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami. Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Masę wykładamy do blaszki i przykrywamy ją pozostałym ciastem. Pieczemy w temp.170-180 st.C przez 45 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

    Czekoladę łamiemy do rondelka, dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i dekorujemy ciasto. Wierzch ciasta posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować