Białkowy makowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gdy po zrobieniu ciast zostanie Wam trochę białek, warto upiec jeszcze jedno by je dobrze wykorzystać. Proste ale pyszne ciasto w formie keksu. Miękkie, wilgotne, bardzo makowe z dodatkiem suszonych fig. Dodatkową zaletą jest to, że jest proste i szybkie w wykonaniu :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 białek z dużych jajek
    120 g cukru
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    70 ml oleju
    70 g maku (nie mielony)
    100 g mąki pszennej
    4-5 dużych suszonych fig + 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Ciasto

Białkowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać mak (nie mielony) i mąkę, jeszcze raz bardzo krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
  • 2. Figi pokroić w kostkę, posypać łyżką mąki, wymieszać. Wsypać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do niedużej formy keksowej, wyrównać. Kawałki fig wystające na wierzchu lekko wcisnąć do środka ciasta.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50-55 minut, do "suchego patyczka".
  • 4. Wierzch można polać roztopioną mleczną czekoladą i posypać kolorową posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Figi Mak Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować