Makowiec babuni

4.48 (161 ocen)

  • 60 min

Najlepszy makowiec pod słońcem, ma dużo bakalii i masy makowej.

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dag mielonego maku ( można kupić już zmielony lub samemu przepuścić 2 razy przez maszynkę)
    40 dag mąki
    1/2 l mleka
    26 dag masła
    25 dag miodu
    10 dag rodzynek
    10 dag posiekanych orzechów włoskich
    4 jajka
    15 dag cukru pudru
    5 dag kwaśnej śmietany
    4 dag drożdży
    rdzeń z laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak gotujemy w mleku przez 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy miód stopiony z połową kostki masła, rdzeń z wanilii,orzechy i rodzynki. Gotujemy jeszcze 10 minut.
    Drożdże rozcieramy ze śmietaną, dodajemy mąkę drugą połowę masła, połowę cukru pudru, 2 jajka i 2 żółtka. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40x60 i dzielimy najlepiej na 2 części , wtedy wyjdą 2 mniejsze strucle.
    Masę makową mieszamy z białkami ubitymi na pianę i rozsmarowujemy na plackach zostawiając ok 1 cm miejsca z każdego brzegu, zwijamy roladę.
    Możemy owinąć ją papierem do pieczenia żeby za mocno nie wyrósł i nie popękał. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopnia a potem 30 minut w temperaturze 175 stopni.
    Resztę cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny na lukier i oblać makowiec.

Porady

Możemy dodać dekoracje z kandyzowanej skórki pomarańczowej lub maku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować