Najlepszy makowiec pod słońcem, ma dużo bakalii i masy makowej.
60 min
Składniki:
40 dag mielonego maku ( można kupić już zmielony lub samemu przepuścić 2 razy przez maszynkę)
40 dag mąki
1/2 l mleka
26 dag masła
25 dag miodu
10 dag rodzynek
10 dag posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
15 dag cukru pudru
5 dag kwaśnej śmietany
4 dag drożdży
rdzeń z laski wanilii
Makowiec babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak gotujemy w mleku przez 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy miód stopiony z połową kostki masła, rdzeń z wanilii,orzechy i rodzynki. Gotujemy jeszcze 10 minut.
Drożdże rozcieramy ze śmietaną, dodajemy mąkę drugą połowę masła, połowę cukru pudru, 2 jajka i 2 żółtka. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40x60 i dzielimy najlepiej na 2 części , wtedy wyjdą 2 mniejsze strucle.
Masę makową mieszamy z białkami ubitymi na pianę i rozsmarowujemy na plackach zostawiając ok 1 cm miejsca z każdego brzegu, zwijamy roladę.
Możemy owinąć ją papierem do pieczenia żeby za mocno nie wyrósł i nie popękał. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopnia a potem 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Resztę cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny na lukier i oblać makowiec.
Porady
Możemy dodać dekoracje z kandyzowanej skórki pomarańczowej lub maku.
Komentarze