Makaronowe muszle z mięsem i pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy na sposób al’dente (ok. 7 min.)
2.Cebulę i pieczarki kroimy na drobną kostkę. Smażymy na oleju. Dodajemy mięso i smażymy jeszcze przez ok. 10 min. W międzyczasie pomidory bez skórek kroimy na kawałki, miksujemy na puree i wlewamy na patelnię. Wszystko smażymy do momentu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 min.
3.W naczyniu żaroodpornym (wcześniej wysmarowanym masłem) układamy na spodzie muszle wypełnione farszem. Całość przykrywamy kawałkami mozzarelli. Podobnie postępujemy z drugą warstwą makaronu. Przecier pomidorowy wylewamy do miseczki, doprawiamy solą i chili. Tak powstałym sosem zalewamy makaron. Danie zapiekamy w piekarniku przez 30 min. Na koniec dekorujemy listkami oregano.
Komentarze