Makaronowe muszle z mięsem i pieczarkami w sosie pomidorowym

4.47 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Szybkie i łatwe danie. Świetnie sprawdzi się jako niedzielny obiad albo kolacja.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 700g mięsa mielonego
    - 50 muszli
    - 2 cebule
    - 200g pieczarek
    - 5 pomidorów
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 opakowania mozzarelli
    - 1,5 opakowania przecieru pomidorowego
    - zioła prowansalskie
    - papryka chili w proszku
    - świeże oregano
    - sól, pieprz
    - olej
Wystaw ocenę:

4.47 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaronowe muszle z mięsem i pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy na sposób al’dente (ok. 7 min.)
  • 2. Cebulę i pieczarki kroimy na drobną kostkę. Smażymy na oleju. Dodajemy mięso i smażymy jeszcze przez ok. 10 min. W międzyczasie pomidory bez skórek kroimy na kawałki, miksujemy na puree i wlewamy na patelnię. Wszystko smażymy do momentu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 min.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym (wcześniej wysmarowanym masłem) układamy na spodzie muszle wypełnione farszem. Całość przykrywamy kawałkami mozzarelli. Podobnie postępujemy z drugą warstwą makaronu. Przecier pomidorowy wylewamy do miseczki, doprawiamy solą i chili. Tak powstałym sosem zalewamy makaron. Danie zapiekamy w piekarniku przez 30 min. Na koniec dekorujemy listkami oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować