Tort truskawkowy z różami

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienity i elegancki tort. Przypadnie do gustu zwłaszcza małym oraz dużym damom :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    2 białka
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 36%
    500 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    500 g truskawek
    200 ml kompotu truskawkowego (lub ponczu z wody, soku z cytryny i cukru))
    różowy barwnik w proszku
    zielony cukier do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort truskawkowy z różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie łączymy. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dnie). Biszkopt pieczemy w temp. 170°C przez ok. 25 min.
  • 2. Gdy ciasto przestygnie należy je przekroić na trzy części. Każdą z nich nasączamy kompotem truskawkowym lub ponczem.
  • 3. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/4 masy do dekoracji (w tym ok. 5 łyżek kremu przekładamy do miseczki i łączymy z różowym barwnikiem). Do pozostałej części dodajemy pokrojone na kawałeczki truskawki i delikatnie mieszamy.
  • 4. Przekładamy biszkoptowe spody masą.
  • 5. Gotowy tort dekorujemy białym kremem. Na wierzchu tworzymy róże za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką oraz układamy truskawki. Krawędzie obsypujemy zielonym cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować