Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany 36%
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
500 g truskawek
200 ml kompotu truskawkowego (lub ponczu z wody, soku z cytryny i cukru))
różowy barwnik w proszku
zielony cukier do dekoracji
Tort truskawkowy z różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ucieramy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie łączymy. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dnie). Biszkopt pieczemy w temp. 170°C przez ok. 25 min.
2.Gdy ciasto przestygnie należy je przekroić na trzy części. Każdą z nich nasączamy kompotem truskawkowym lub ponczem.
3.Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/4 masy do dekoracji (w tym ok. 5 łyżek kremu przekładamy do miseczki i łączymy z różowym barwnikiem). Do pozostałej części dodajemy pokrojone na kawałeczki truskawki i delikatnie mieszamy.
4. Przekładamy biszkoptowe spody masą.
5.Gotowy tort dekorujemy białym kremem. Na wierzchu tworzymy róże za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką oraz układamy truskawki. Krawędzie obsypujemy zielonym cukrem.
Komentarze