Łopatka w kapuście kiszonej

4.5 (170 ocen)

Danie z wyglądu przypomina bigos, ale smak ma całkiem inny.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej

    300 g boczku wędzonego

    2 średnie cebule

    2 marchewki

    1 duży korzeń pietruszki

    600 g kiszonej kapusty

    200 g koncentratu pomidorowego

    4 liście laurowe

    8 ziaren ziela angielskiego

    3 łyżeczki tymianku suszonego

    3 łyżeczki majeranku suszonego

    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Łopatka w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cjlota 1. Cebule kroimy w piórka i szklimy na patelni. Boczek kroimy w małą kostkę, a łopatkę w większą. Gdy cebula zeszkli się dodajemy boczek i smażymy aż tłuszcz się wytopi. Dodajemy łopatkę i smażymy aż przyrumieni się. Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce na dużych oczkach. Kapustę podsmażany na drugiej patelni. Do mięsa dodajemy podsmażoną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i podlewamy 0,5 szklanki wody. Dusimy około 15 minut. Gdy kapusta jest już podduszona dodajemy startą marchewkę, pietruszkę, koncentrat pomidorowy, tymianek, majeranek, doprawiamy pieprzem ziołowym i mieszamy. Dusimy na małym ogniu jeszcze przez 30 minut.

Porady

Łopatka świetnie smakuje z surówką z jabłka, pora i sosu winegret oraz z ziemniakami gotowanymi na parze. Zamiast łopatki wieprzowej można użyć schabu karkowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Łopatka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować