Jajka w płaszczyku czyli jajka po szkocku.

0 (0 ocen)

Przepis na jajka po szkocku jest bardzo stary. Dawniej otoczkę jajka robiło się z szynki, anchois i bułki tartej. Są tradycyjnym daniem śniadaniowym w Szkocji. Ja przedstawiam trochę zmodyfikowany przepis.

Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo

    500 g mięsa mielonego z indyka

    1 duża czerwona papryka

    pęczek koperku

    1 surowe jajko

    1 cebula

    1 łyżeczka papryki słodkiej

    pieprz

    bułka tarta

    starty ser żółty (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Jajka w płaszczyku czyli jajka po szkocku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę kroimy w niewielką kostkę, szklimy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Koperek siekamy. Mięso rozdrabniamy w misce, dodajemy koperek, przestudzone warzywa, surowe jajko, 1 łyżkę bułki tartej, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Obrane jajka obkładamy dokładnie mięsem i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia możemy posypać żółtym serem.

Porady

Jajka po szkocku można również usmażyć na patelni. Zamiast jaj kurzych można użyć przepiórczych (taką wersję robiłam w zeszłym roku na święta). Do masy mięsnej można dodać trochę musztardy, pietruszki itd. Jest wiele różnych opcji. Jajka dobrze smakują na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować