Łopatka duszona z pieczarkami w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać olej. Łopatkę pokroić w centymetrowe plastry, panierować w mące, obsmażyć z obu stron i przełożyć do brytfanny. Kiedy całe mięso znajdzie się w brytfannie zalać je bulionem, dodać liść laurowy, ziele oraz olej pozostały po smażeniu (znajdująca się w nim przypalona mąka doda smaku i zagęści sos). Całość dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
2.Cebulę pokroić w grubą kostkę, marchew i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać( po ok. 40 min) do duszącego się mięsa. Całość nadal dusić, mieszając czasami, by nie przywierało.
3.Pieczarki oczyścić z pierścieni, umyć, pokroić w grube plastry lub ósemki i poddusić ( ok. 10 min) na patelni, dodać je, kiedy mięso będzie już prawie miękkie.
4.Gdy plastry łopatki osiągną pożądaną przez nas miękkość, całość podprawiamy łyżką koncentratu , przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, lubczykiem i wszystko razem jeszcze chwilę dusimy.
Porady
Proponuję też wypróbować przepis używając karkówki zamiast łopatki.
Komentarze