Pieczone udka z kurczaka z cebulką, marchewką i porem

4.49 (174 ocen)

  • 2 godz.

Potrawa doskonale sprawdza się jako obiad dla rodziny, ale także na spotkanie z przyjaciółmi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 12 podudzi z kurczaka
    4 cebule
    2 marchewki
    1 por
    2 -3 ząbki czosnku
    1/2 korzenia selera
    sól
    pieprz przyprawa do kurczaka
    3-4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka z kurczaka z cebulką, marchewką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia opłukać, osuszyć, obsypać zmieszaną z solą i pieprzem przyprawą do kurczaka(złocistą), ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Cebulę pokroić w piórka, posolić. Pokroić w grubsze plastry(ok.0,5cm) marchewkę i pora, selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ząbki czosnku posiekać. Warzywa wymieszać i wyłożyć na mięso. Całość skropić olejem.
    Piec ok. 60 min w temp.180*C.

Porady

Świetnie smakuje z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować