Klasyka kuchni polskiej. Proste, szybkie i tradycyjne.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- 500 g tłustego białego sera (twarogu)
- około 150 – 250 g mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
1.Ser rozdrobnić. Dodać do niego mąki pszennej oraz ziemniaczaną, sól i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto ma być dość twarde i zwięzłe, takie żeby można było je kroić nożem. Uformować z niego kulkę i podzielić na 3 części. Z każdej z nich uformować wałek, który następnie spłaszczyć z góry. Pokroić pod kątem na niewielkie kawałki, które kształtem będą przypominały kopytka.
2.Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową i podać z podprażoną bułką tartą lub jako dodatek do mięsa.
Komentarze