Kluski leniwe

2.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klasyka kuchni polskiej. Proste, szybkie i tradycyjne.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 g tłustego białego sera (twarogu)
    - około 150 – 250 g mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera)
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 jajka
    - sól
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dodatki Ser

Kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozdrobnić. Dodać do niego mąki pszennej oraz ziemniaczaną, sól i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto ma być dość twarde i zwięzłe, takie żeby można było je kroić nożem. Uformować z niego kulkę i podzielić na 3 części. Z każdej z nich uformować wałek, który następnie spłaszczyć z góry. Pokroić pod kątem na niewielkie kawałki, które kształtem będą przypominały kopytka.
  • 2. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową i podać z podprażoną bułką tartą lub jako dodatek do mięsa.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować