Próbowałam wielu przepisów, jednak zawsze potrawa rozpadała się bądź byłą gumowata. TEN jest wręcz idealny:) Zapiekanka idealnie trzyma się w 1 kawałku i jest przepyszna;)
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- mięso mielone indycze mozna je zastąpic wieprzowym chudym): 500 dekagramów
- pomidory bez skórki w puszce krojone: 3 sztuki
- cebula średnia: 2 sztuki
- czosnek: 3 ząbki
- plastry lazanii: 12 plastrów
- ser żółty - starty: 40 dekagramów
- margaryna lub masło: 3 łyżki
- maka pszenna około: 2 łyżki
- mleko, około: 10 łyżek
Lazania z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie farszu:
Do rozgrzanej na patelnii oliwy dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz mięso mielone. Wszystko to udusić na bardzo małym ogniu koniecznie pod przykryciem;) Po uduszeniu dodać pokrojone pomidory (można wlać także takie z puszki). Wszystko razem podgotować aż trochę zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem oraz oregano.
Pieczarki udusić osobno na małym ogniu, również pod przykryciem.
Przygotowanie sosu:
W małym rondelku rozpuścić margarynę, dodać mąkę. Stale mieszając powoli dodać mleko aż sos zgęstnieje. Na koniec osolić.
Plastry lazanii najlepiej podgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, wyjąć pół-twarde.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę lub żaroodporną brytwannę kolejno wykładać: plastry lazanii, pieczarki, farsz mięsny, plastry żółtego sera i sos beszamelowy. Tak wyłożyć trzy warstwy- na górze dodatkowo polać sosem oraz posypać startym serem by zapobiec wysychaniu potrawy;)
Piec około 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem:)
Komentarze