Lazania z mięsem

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klasyczna lazania z mielonym mięsem, bez sosu beszamelowego. Jest to danie sycące.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso mielone 80 dag
    cebula 1 szt
    czosnek 4 ząbki
    pieczarki 3 szt.
    przecier pomidorowy 4 łyżki
    pomidory krojone z puszki
    olej 100 ml
    makaron lasagne
    ser żółty 4 plastry
    szczypior
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazania z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę. Dodajemy mięso mielone, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Przed końcem smażenia, smażymy na dużym ogniu w celu wyparowania wody. Formę smarujemy masłem, obkładamy plastrami makaronu lasagne. Układamy warstwę mięsa, nakrywamy warstwą makaronu lasagne, układamy drugą warstwę mięsa i przykrywamy mięso warstwą makaronu lasagne. Na wierzch układamy warstwę mięsa i wstawiamy formę do piekarnika. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po 30 minutach pieczenia układamy warstwę plastrów sera żółtego, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem i ponownie dopiekamy przez 3-5 minut, aż rozpuści się ser. Upieczoną lazanię wykładamy na talerze i konsumujemy.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować