Kurczak z warzywami (danie jednogarnkowe)

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W zasadzie to danie jednogarnkowe, które lekko podkręciliśmy o pieczonego kurczaka w sosie kebab-gyros od Folwark. Dzięki tej metodzie chcieliśmy uzyskać aromatyczne mięso. Udało się, więc polecamy.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
    4 łyżki sosu kebab-gyros np. Folwark
    200 g pieczarek
    1 cebula
    1 por (biała część)
    1 łyżka masła
    1 marchew
    500 g ziemniaków
    2 łyżki domowej kostki bulionowej
    1 cukinia
    100 g groszku cukrowego
    125 ml śmietany kremówki
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak z warzywami (danie jednogarnkowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak z warzywami (danie jednogarnkowe) 1. Udka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem obtaczamy w sosie. Pieczemy 10 min w 250°C z termoobiegiem.

    W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i razem z posiekaną cebulą, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi na duże kawałki ziemniakami, pokrojoną marchewką, smażymy na maśle. Około 10 minut. Następnie dodajemy szklankę wody, kostkę bulionową, mięso ( dodajemy sos powstały podczas pieczenia ) i dusimy pod przykryciem przez 20 min.
    Pokrojoną cukinię i groszek dodajemy kilka minut przed końcem.
    Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować