Kurczak na butelce piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę i seler naciowy posiekać. Majeranek otrzeć z gałązki. Warzywa wymieszać z oliwą i przyprawą do kurczaka. Kurczaka natrzeć ją na zewnątrz i od środka i zostawić w lodówce na 24 h.
2.Otworzyć butelkę piwa (odkleić nalepki) i odlać z niej 1/3 (żeby nie wylewało się) ,wrzucić do butelki ząbki czosnku i ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Kurczaka nakładamy na butelkę piwa i ustawiamy na brytfannie. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 2 godzin. Po pół godzinie zaczynamy go polewać piwem.
3.Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut zanim go pokroimy, by nie wypłynęły z niego soki. Dzięki temu mięso będzie soczyste i delikatne. Smacznego.
Komentarze