Kurczak pieczony na butelce piwa

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kurczak upieczony w ten sposób ma niesamowity smak – chrupiącą skórkę i delikatne, soczyste mięso.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - kurczak: 2 kilogramy
    - słodka papryka: 2 łyżeczki
    - przyprawa do kurczaka: 2 łyżeczki
    - czosnku w proszku: 2 łyżeczki
    - marynaty do drobiu: 2 łyżeczki
    - vegety: 1 łyżeczka
    - soli: 1 szczypta
    - pieprz ziołowy: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 100 mililitrów
    - butelka piwa: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony na butelce piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak pieczony na butelce piwa 1. Dzień wcześniej kurczaka myjemy, suszymy i wycinamy szyjkę. Wszystkie przyprawy łączymy w miseczce. Kurczaka nacieramy oliwą i posypujemy ze wszystkich stron przyprawami. Układamy w brytfance i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin (idealnie byłoby na 24 godziny).
  • 2. Na drugi dzień kurczaka nakładamy na butelkę piwa ( wcześniej odlewamy pół butelki do szklanki) i ustawiamy w brytfance. Zanim nadziejemy na butelkę kurczaka, trzeba ją pomoczyć w wodzie z płynem do naczyń, aby odeszły wszystkie naklejki, a następnie dokładnie opłukać butelkę pod bieżącą wodą.
  • 3. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 2 godzin. Po pół godzinie zaczynamy go polewać piwem – czynność tą powtarzamy co 15 – 20 min. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok 20 min zanim go pokroimy, by nie wypłynęły z niego soki. Dzięki temu mięso będzie soczyste i delikatne
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować