Kruche rogaliki z nadzieniem porzeczkowo-cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Niezwykle kruche drożdżowe rogaliki. Bardzo szybko znikają:)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na około 45 sztuk
    4 szklanki mąki (szklanka 250ml)
    250g masła
    5 dag drożdży świeżych
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mleka
    szczypta soli
    2 duże jaja
    1/2 szklanki śmietany 18%
    dżem z czarnej porzeczki (około 300ml)
    1 cytryna
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Kruche rogaliki z nadzieniem porzeczkowo-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dżem porzeczkowy przekładamy do rondelka. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Cytrynę myjemy i parzymy skórkę. Ścieramy skórkę z całej cytryny i dodajemy do dżemu, mieszamy. Cały czas podgrzewając dodajemy szczyptę cynamonu (odrobinę na czubku łyżeczki). Mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilkę. Odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Z drożdży, łyżki cukru i łyżki mleka przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na 5 minut.
  • 3. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, pokrojone na kawałki zimne masło, jedno jajo, śmietanę oraz zaczyn. Ciasto siekamy nożem do połączenia składników. Następnie szybko zagniatamy. Dzielimy na 8 części. 7 części zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce.
  • 4. 8 część rozwałkowujemy bardzo cienko na stolnicy. Wycinamy koło za pomocą np. talerza (ok 25cm średnicy). Koło dzielimy na 8 części (jak pizzę). Na każdą z części nakładamy przygotowany dżem około 1/3 łyżeczki (przy samej górze najkrótszego boku trójkąta). Zwijamy rogalika. Podobnie postępujemy z pozostałymi trójkątami.
  • 5. Rogaliki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Smarujemy każdego rogalika roztrzepanym jajem.
    Pieczemy około 10 minut w 180C (aż się zarumienią).
  • 6. Gdy jedna partia rogalików się piecze przygotowujemy drugą, postępujemy tak aż do wyczerpania ciasta.

Porady

Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciastka rogaliki może polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować