Kruche rogaliki z nadzieniem porzeczkowo-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dżem porzeczkowy przekładamy do rondelka. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Cytrynę myjemy i parzymy skórkę. Ścieramy skórkę z całej cytryny i dodajemy do dżemu, mieszamy. Cały czas podgrzewając dodajemy szczyptę cynamonu (odrobinę na czubku łyżeczki). Mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilkę. Odstawiamy do ostudzenia.
2.Z drożdży, łyżki cukru i łyżki mleka przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na 5 minut.
3.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, pokrojone na kawałki zimne masło, jedno jajo, śmietanę oraz zaczyn. Ciasto siekamy nożem do połączenia składników. Następnie szybko zagniatamy. Dzielimy na 8 części. 7 części zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce.
4.8 część rozwałkowujemy bardzo cienko na stolnicy. Wycinamy koło za pomocą np. talerza (ok 25cm średnicy). Koło dzielimy na 8 części (jak pizzę). Na każdą z części nakładamy przygotowany dżem około 1/3 łyżeczki (przy samej górze najkrótszego boku trójkąta). Zwijamy rogalika. Podobnie postępujemy z pozostałymi trójkątami.
5.Rogaliki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Smarujemy każdego rogalika roztrzepanym jajem.
Pieczemy około 10 minut w 180C (aż się zarumienią).
6.Gdy jedna partia rogalików się piecze przygotowujemy drugą, postępujemy tak aż do wyczerpania ciasta.
Porady
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciastka rogaliki może polukrować.
Komentarze