Kruche ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z rabarbarem. Łatwe w przygotowaniu. Pyszne, nie za słodkie. Wszystkim posmakuje!

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    250g margaryny
    3 żółtka
    1 całe jajko
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    7-8 korzeni rabarbaru (bez liści)
    kilka łyżek brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, jajko oraz zimną margarynę.
  • 2. Zagnieść ciasto. Następnie podzielić na dwie części, jedną na spód -większą i drugą na wierzch - mniejszą. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30 minut.
  • 3. W międzyczasie umyć rabarbar, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Rabarbar posypać brązowym cukrem i wymieszać.
  • 4. Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki i wyłożyć formę wysmarowaną masłem ( spód i brzegi). Ja używam formy silikonowej do tart o średnicy 30 cm.
  • 5. Wyłożone ciasto ponakłuwać widelcem, następnie wysypać na nie rabarbar w cukrze. Z reszty ciasta formować dość szerokie paski i układać na rabarbar w kratę.
  • 6. Tak przygotowane ciasto piec w 180 stopniach około 1 godziny. Po upieczeniu, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta najlepiej dodawać zimną margarynę wtedy ciasto jest pyszne i kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też ten przepis na ciasto z rabarbarem
 

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować