Królewski żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek opłukać pokroić w plastry,warzywa obrać
umyć,przepołowić.Do garnka wlać około 2,5 l. wody
włożyć boczek,warzywa,kiełbasę pokrojoną w talarki,lekko
posolić,wsypać 1 łyżkę majeranku i gotować na wolnym
ogniu.
I
2.Wywar przecedzić przez sito,przestudzić.Cebulę,czosnek,pietruszkę zmiksować lub
przetrzeć przez sito,dodać do wywaru.W zimnym wywarze
dokładnie rozprowadzić koncentrat żurku,gotować na wolnym
ogniu około 10 min.Dodać chrzan,ewentualnie przyprawić solą
i pieprzem do smaku.
3.Szynkę,boczek,marchew,2 jajka pokroić w
kostkę,kiełbasą w pół talarki i dodać do
żurku,zagotować.
4.Na koniec wsypać drobno posiekaną natkę
pietruszki.Podawać w głębokim talerzu,ozdobionym jajkiem
pokrojonym na 4 części,gałązkami natki i marchewką.
Komentarze