Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną drobno siekam, wrzucam do garnka z wodą, kilkoma ziarnami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi.Gotuję pod przykryciem.
Pieczarki kroję dość drobno i smażę je na łyżce oleju. Oddzielnie podsmażam dwie cebule pokrojone w kostkę i dodaję to do gotującej się kapusty.
2.Rozbełtuję widelcem jaja, dodaję wodę i mleko, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem - miksuję na gładką masę, niezbyt gęstą. Z tej ilości wychodzi około 12 dużych naleśników. Smażę na bardzo rozgrzanej patelni na odrobince tłuszczu.
3.Ugotowaną kapustę odcedzam na sicie z nadmiaru wody, łączę ją z pieczarkami i doprawiam. Na ostudzone naleśniki nakładam mój farsz - mniej więcej na środek, obrzeża zostawiamy puste. Brzegi zawijamy, tworzymy rulon.
4.Na koniec musimy rulony panierować - do rozbełtanych jajek z odrobiną soli wkładamy krokiety, następnie obsypujemy bułką tartą. Krokiety smażymy na oleju na małym ogniu.
5.Do krokietów zrobiłam sos pomidorowy z przecieru, z dużą ilością ostrej i słodkiej czerwonej papryki
Komentarze