Pomarańczowe "naleśniory"

0 (0 ocen)

  • 15 min

Uwielbia je moja dwuipółletnia córka. Są bardzo aromatyczne i proste w wykonaniu.

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 duże jajka
    szklanka mleka
    pół szklanki wody gazowanej
    sok z połówki wyciśniętej pomarańczy
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    Łyżka cukry pudru
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia
    tłuszcz do smażenia


    Serowe nadzienie:
    25 dkg twarogu półtłustego
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżka cukru
    skórka z otartej połówki pomarańczy

Pomarańczowe "naleśniory" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robię serowe nadzienie:
    Biały ser rozdrabniam widelcem, dodaję jogurt, cukier i otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy. Zarabiam na gładką masę.
  • 2. Wszystkie składniki mieszam ze sobą ręcznie w misce.
    Najpierw jajka rozbełtujemy z odrobiną soli, potem dodajemy składniki płynne i jogurt naturalny. Mieszam widelcem. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem i cukier i dokładnie rozprowadzamy.
  • 3. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę tłuszczu i chochelką wylewamy masę. Smażymy cienkie naleśniki.
    Smarujemy masą serową i składamy w koperty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (194 ocen)

Ciasto pomarańczowe