Uwielbia je moja dwuipółletnia córka. Są bardzo aromatyczne i proste w wykonaniu.
15 min
Składniki:
Ciasto:
2 duże jajka
szklanka mleka
pół szklanki wody gazowanej
sok z połówki wyciśniętej pomarańczy
2 łyżki jogurtu naturalnego
Łyżka cukry pudru
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
Pomarańczowe "naleśniory" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robię serowe nadzienie:
Biały ser rozdrabniam widelcem, dodaję jogurt, cukier i otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy. Zarabiam na gładką masę.
2.Wszystkie składniki mieszam ze sobą ręcznie w misce.
Najpierw jajka rozbełtujemy z odrobiną soli, potem dodajemy składniki płynne i jogurt naturalny. Mieszam widelcem. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem i cukier i dokładnie rozprowadzamy.
3.Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę tłuszczu i chochelką wylewamy masę. Smażymy cienkie naleśniki.
Smarujemy masą serową i składamy w koperty.
Komentarze