Pora na pora

  • wyświetlono: 273 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To prosta jajecznica. Zamiast cebuli -por, zamiast boczku - chuda wędlina.Lekka, szybka, smaczna i aromatyczna. Gałka muszkatołowa nadaje tej potrawie niesamowity smak i zapach.

gaia83
  • 15min

Składniki

1 mały por - biała część
4 plastry chudej szynki drobiowej
2 średnie pomidory
szczypior
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
łyżka oleju i łyżeczka masła

Sposób przygotowania przepisu:

Pora na pora

  • 1. Umytego pora przekrawam wzdłuż i cienko kroję. Dodaje na patelnię na rozgrzany olej. Duszę go nie dłużej niż 10 minut, w trakcie dodaję odrobinę masełka.
  • 2. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroje w dużą kostkę. Wędlinę kroje w kosteczkę.
  • 3. Do podduszonego pora dodaję przyprawy, szynkę i pomidory. Podsmażam razem jeszcze chwilę na ogniu.
    Na talerzu posypuję szczypiorem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwildania z patelni

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Wampirek

Ziemniaczany placek z pora i fety

Wyśmienite danie dla osoby pragnącej...

Paszteciki drożdżowe - przepis na ciasto

Dodane przez: Bilcia

Paszteciki drożdżowe - przepis na ciasto

Pyszne, sprawdzone ciasto na paszteciki...

Ślimaki drożdżowe na słono

Dodane przez: Iwona75

Ślimaki drożdżowe na słono

Drożdżowe ślimaki nadziewane farszem...

Salatka na czasie

Dodane przez: rupieciowska

Salatka na czasie

Kiedy tyle pomidorow i ogorkow...

Czosnkowa karkówka

Dodane przez: rzelkazag

Czosnkowa karkówka na zimno

Kolejna propozycja na domową wędlinę,...

image-1828f4l

Dodane przez: wiesiołek

Szaszłyki na grilla

Pogoda dopisuje, no więc odpalamy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE