Naprawdę bez trudu można je zrobić o poranku, gdy brak świeżego pieczywa lub po prostu gdy mamy na nie smaka!
40 min
Składniki:
ok. 30 dkg mąki pszennej
10 dkg mąki graham
3 łyżki płatków owsianych lub otrębów
ok.1,5 szklanki kefiru lub maślanki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ćwierć łyżeczki soli i szczypta cukru
łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oleju
białko z 1 jajka lub całe jajko
sezam
Szybkie bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia na blat lub do miski. Do przesianej mąki dodajemy płatki owsiane, sól, cukier, zioła prowansalskie. Mieszamy. Następnie wlewamy kefir (lub maślankę) z olejem i dokładnie mieszamy. Ciasto szybko zyskuje elastyczność.
2.Włączamy piekarnik i nagrzewamy do ok.200 stopni.
Z wyrobionego ciasta formujemy bułeczki - urywamy fragmenty, robimy kulki, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem i lekko spłaszczamy ręką. Na każdej bułce robimy nacięcie nożem, smarujemy je rozbełtanym jajkiem (lub samym białkiem, bo żółtko lubi się przypalać) i obficie posypujemy sezamem.
3.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Po paru minutach przestawiamy temperaturę na 180. Pieczemy około 25 minut.
Komentarze