Szybkie bułeczki śniadaniowe

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

Naprawdę bez trudu można je zrobić o poranku, gdy brak świeżego pieczywa lub po prostu gdy mamy na nie smaka!

  • 40 min

Składniki:

  • ok. 30 dkg mąki pszennej
    10 dkg mąki graham
    3 łyżki płatków owsianych lub otrębów
    ok.1,5 szklanki kefiru lub maślanki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ćwierć łyżeczki soli i szczypta cukru
    łyżeczka ziół prowansalskich
    2 łyżki oleju
    białko z 1 jajka lub całe jajko
    sezam
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Szybkie bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia na blat lub do miski. Do przesianej mąki dodajemy płatki owsiane, sól, cukier, zioła prowansalskie. Mieszamy. Następnie wlewamy kefir (lub maślankę) z olejem i dokładnie mieszamy. Ciasto szybko zyskuje elastyczność.
  • 2. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do ok.200 stopni.
    Z wyrobionego ciasta formujemy bułeczki - urywamy fragmenty, robimy kulki, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem i lekko spłaszczamy ręką. Na każdej bułce robimy nacięcie nożem, smarujemy je rozbełtanym jajkiem (lub samym białkiem, bo żółtko lubi się przypalać) i obficie posypujemy sezamem.
  • 3. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Po paru minutach przestawiamy temperaturę na 180. Pieczemy około 25 minut.

Porady

Z podanych składników wychodzi 9 , 10 bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować