Krem marchewkowo-dyniowy z lodami pomarańczowo-imbirowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Lody
Dzień wcześniej przygotowujemy lody. Wyciskamy sok z pomarańczy, mieszamy go ze śmietanką, dodajemy imbir. Miałam bardzo słodkie pomarańcze, ale może się zdarzyć, że lody trzeba będzie nieco dosłodzić. Powinny być lekko słodkie. Całość przelewamy do pojemnika i zamrażamy. Nie ma konieczności używania maszynki do lodów. Nie ma też konieczności miksowania lodów podczas zamrażania. Do formowania kulek lodowych użyłam łyżeczki do robienia kulek z warzyw.
2.Zupa
W garnku podgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę oraz marchew i dynię, podsmażamy około 10 minut, mieszając. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, gotujemy aż warzywa się rozgotują, miksujemy. Marchewkę z groszkiem blanszujemy we wrzątku.
Zupę przelewamy do miseczek, dodajemy marchewkę z groszkiem i nakładamy porcje lodów. Gorąca zupa powoduje stopienie lodów i połączenie się smaków...
Komentarze