Kozia broda marynowana

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Warto zbierać. Jajecznica, a`la schabowy, suszona czy marynowana, zawsze smaczna

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/5 kg koziej brody

    Zalewa :

    1250 ml wody

    250 ml octu

    2 łyżki soli kamiennej nie jodowanej

    4 płaskie łyżki cukru

    Dodatki do 0,5 l słoika

    pół łyżeczki białej gorczycy

    pół listka laurowego

    1 ziarenko ziela angielskiego

    1 ziarenko pieprzu

    mały plasterek cebuli

    plasterek marchewki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Grzyby marynowane Pikle

Kozia broda marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kozia broda marynowana 1. Kozie brody dokładnie wypłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki – w razie potrzeby opłukać jeszcze raz, a rdzeń pokroić nożem. W garnku doprowadziłem wodę do wrzenia (na około 1,5kg grzybów 2 litry wody), do wrzącej wody włożyłem kawałki grzybów – po paru chwilach stracą na objętości, więc spokojnie możemy dokładać kolejne porcje. Od razu po włożeniu zdjąłem garnek z ognia, zamieszałem grzyby i odstawiłem na 5 minut, po czym odcedziłem na sicie. W garnku wymieszałem składniki zalewy, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia. Nastawiłem piekarnik na 125°C góra, dół, na środku piekarnika wstawić kratkę. Do wyparzonych, czystych i suchych słoików powkładałem przyprawy, poukładałem kawałki grzybów do 2/3 wysokości słoików. Zalewałem zalewą, zostawiając wolną przestrzeń w szyjce, zakręciłem. Wstawiłem do piekarnika i pasteryzowałem 25 minut, następnie wyjąłem, dokręciłem, a po 15 minutach obróciłem do góry dnem i zostawiłem, aż do wystudzenia.
    Uwaga: kozie brody są bardzo kruche i delikatne, dlatego należy wszystkie czynności wykonywać ostrożnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować