Już nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np. ogórkami.
25 min
Składniki:
1 duża, dość zwarta kozia broda
sól
pieprz do smaku
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Kozia broda w roli schabowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kozią brodę pokroiłem na plastry grubości ok. 1 cm , które dobrze opłukałem pod letnią, bieżącą wodą i osuszyłem na ręczniku papierowym, oprószyłem solą i pieprzem z obu stron.
Roztrzepałem w pojemniku jajko, do drugiego wsypałem bułkę tartą.
Na patelni rozgrzałem olej , plastry koziej brody obtoczyłem w jajku, a następnie dokładnie w bułce tartej i przełożyłem na olej, smażyłem ok. 4 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Zdjąłem usmażone kotlety na ręcznik papierowy, aby je osączyć z tłuszczu. Podałem na gorąco, od razu.
Komentarze