Kokosanki

5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Kruche ciasteczka z masą, w kokosie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 35 dag mąki,
    - 1 margaryna,
    - 1 łyżka masła,
    - 2 żółtka,
    - 2 łyżki śmietany,
    Piana:
    - 2 białka,
    - 15 dag cukru,
    - 1 łyżka octu
    Masa grysikowa:
    - 2 szkl. mleka,
    - 1 szkl. cukru,
    - 4 łyżki grysiku,
    + 1 kostka masła
    Dodatkowo:
    - 15 dag kokosu
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojoną margarynę oraz resztę składników i wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć
    w folię i włożyć do zamrażarki na 1 h.
  • Ciasteczka 2. Piana:
    Ubić białka z cukrem i octem na puszystą pianę.

    Ciasto rozwałkować na 3 mm. Wykrawać krążki
    i smarować je pianą z białek. Piec na złoty kolor w 160 stopniach.
  • Ciasteczka 3. Masa:
    Ugotować mleko z cukrem i grysikiem na gęstą kaszkę. Wystudzić, a następnie utrzeć z masłem na puszystą masę.
  • Ciasteczka 4. Sklejanie ciastek:
    Ciasteczka smarować masą i sklejać, tak aby piana była od zewnętrznej strony. Obtaczać w kokosie.
    Smacznego ;)

Porady

Zamiast kokosu można użyć mielonych orzechów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować