Kokosanki

4.48 (149 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smakowite, bardzo aromatyczne, pachnące kokosem i wanilią bezglutenowe ciasteczka, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Kokosanki są proste i szybkie w wykonaniu i tak samo szybko znikają ;)

  • 30 min

Składniki:

  • - 200 g wiórków kokosowych
    - 50 g masła
    - 2 białka
    - 110 g cukru pudru
    - 1 spora łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - szczypta soli
    - kilka kropel aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kokosanki

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego kilka kropel aromatu waniliowego, cukier puder oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Studzimy zawartość garnuszka.
  • 2 2. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a na koniec dodajemy sporą łyżeczkę maki ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksujemy.
  • 3 3. Do powstałej piany białkowej dodajemy ostudzone wiórki kokosowe i łączymy składniki, delikatnie mieszając je łyżką.
  • 4 4. Tak powstałą masę wykładamy za pomocą łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów.

    * Ciasteczek nie ugniatamy, ale zostawiamy je w postaci postrzępionej.
  • 5 5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut i pieczemy do lekkiego zarumienienia.

    Ciasteczka studzimy, a następnie przechowujemy je w metalowej puszce.

    Gotowe ciasteczka są bardzo aromatyczne, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować