Propozycja na smakowite, bardzo aromatyczne, pachnące kokosem i wanilią bezglutenowe ciasteczka, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Kokosanki są proste i szybkie w wykonaniu i tak samo szybko znikają ;)
30 min
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 2 białka
- 110 g cukru pudru
- 1 spora łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu waniliowego
1.Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego kilka kropel aromatu waniliowego, cukier puder oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Studzimy zawartość garnuszka.
2.Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a na koniec dodajemy sporą łyżeczkę maki ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksujemy.
3.Do powstałej piany białkowej dodajemy ostudzone wiórki kokosowe i łączymy składniki, delikatnie mieszając je łyżką.
4.Tak powstałą masę wykładamy za pomocą łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów.
* Ciasteczek nie ugniatamy, ale zostawiamy je w postaci postrzępionej.
5.Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut i pieczemy do lekkiego zarumienienia.
Ciasteczka studzimy, a następnie przechowujemy je w metalowej puszce.
Gotowe ciasteczka są bardzo aromatyczne, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Komentarze