Tort kawowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Przesianą mąkę, proszek i orzechy wymieszać, po czym połączyć z ubitymi jajkami. Przełożyć ciasto do formy (średnica 22 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec ok. 30 min w tepm. 160 stopni C.
2.Masa kawowa:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Jajka sparzyć we wrzątku, a następnie ubić z cukrem na sztywno(na parze). Masło i margarynę ubić w osobnym naczyniu, a gdy powstanie puszysta masa, dodawać po łyżce masy jajecznej. Na końcu wlać rozpuszczoną kawę, a następnie spirytus.
3.Poncz:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie dodać cukier, spirytus i dokładnie wymieszać.
Porady
Więcej moich przepisów na http://margaretscookies.blogspot.com/
Komentarze