Kluski orkiszowe z marchewką

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Proste do przygotowania kluski z małym dodatkiem marchewki

Składniki:

  • pół kg ziemniaków
    40 dag mąki orkiszowej
    szczypta soli
    1 jajko
    1 marchewka
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski orkiszowe z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najłatwiej jest skorzystać z ugotowanych ziemniaków np. poprzedniego dnia do obiadu. Jeśli nie mamy takich, oczywiście obieramy ziemniaki, myjemy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Zimne ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
  • 2. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o jak najmniejszych oczkach.
  • 3. Do misy przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy ziemniaki i marchew. Wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego turlamy wałeczek, który ukośnie kroimy na kluski. Kluski gotujemy partiami w osolonym wrzątku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować