warzywa strączkowe stir fry

0 (0 ocen)

Pyszna potrwka ze skiełkowanych warzyw strączkowych przygotowana metoda stir-fry znakomita jako dodatek do obiadu czy sałatek.

Składniki:

  • •pół szkl ciecierzycy
    •pół szkl fasoli mung
    •pół szkl soczewicy
    •olej ryżowy
    •olej sezamowy
    •sól
    •chili
    •imbir w proszku

Warzywa strączkowe stir fry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każde z warzyw strąszkowych wsypujemy do miski i zalewamy wodą, zostawiamy na noc. Po tym czasie strączki odcedzamy i zostawiamy takie na dobę, płukając je w tym czasie 2-3 razy. Powinny skiełkować.

    Skiełkowane strączki bardzo łatwo i niesamowicie szybko przygotować. W woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju ryzowego, wrzucamy kiełki, doprawiamy do smaku i smażymy 3-5 min. Przed podaniem skrapiamy olejem sezamowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy