Kluski plotkarskie

5 (170 ocen)

W czasach, gdy kobiety nie pracowały, a zajmowały się domem miały dużo wolnego czasu i chodziły do koleżanek na ploteczki. Kiedy mąż wracał głodny z pracy to szybko przygotowywały takie kluseczki, stąd ich nazwa.

Składniki:


  • 2 jajka,
    3/2 szklanki mąki,
    1/2 szklanki wody,
    szczypta soli,
    szczypta pieprz,
    1 łyżka oliwy

Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski plotkarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski plotkarskie 1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i roztrzepujemy je trzepaczką. Następnie dodajemy wodę, mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Całość chwilkę mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto wyjdzie dość gęste. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oliwy, wodę solimy.
  • Kluski plotkarskie 2. Dużą łyżkę zanurzamy we wrzątku i odcinamy około 1/3 łyżki ciasta, łyżkę z ciastem wkładamy do gotującej się wody. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta. Bardzo ważne jest maczanie łyżki (wkładanie jej razem z ciastem) do wrzątku.
  • Kluski plotkarskie 3. Kluski gotować około 3 minut od wypłynięcia. Najlepiej ugotować całe ciasto w 2-3 partiach. Kluski te to wspaniały dodatek do dań mięsnych. Można podać je z podsmażonym boczkiem. Życzę smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować