Klops z szynki imbirowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Klops przygotowuje się szybko i można do niego dodać różne składniki. Ja tym razem postanowiłam spróbować zrobić go ze świeżym imbirem oraz kurkumą - pomysł okazał się świetny, gdyż klops wyszedł doskonały ! Smaczny, aromatyczny, o lekko imbirowym smaku, soczysty, idealny do obiadu czy na kanapki :)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
    2 cebule
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka kurkumy
    2 ząbki czosnku
    15 g świeżego imbiru (obrany)
    pieprz
    jajko
    3 łyżki bułki tartej
    1/3 szklanki zimnej wody
    2 łyżki koperku świeżego posiekanego
    50 g sera żółtego
    10 g siemienia
    olej do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Klops z szynki imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, imbir i czosnek drobno siekamy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, imbir, czosnek, przyprawiamy, wbijamy jako, dodajemy bułkę tartą, koperek. Mięso dokładnie wyrabiamy ręką dodając po trochu zimnej wody.
  • 3. Następnie formujemy rękoma klops, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy serem żółtym oraz siemieniem.
  • 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C od przykryciem przez około 70 minut (przez pierwsze 40 min piekłam z włączonym termoobiegiem).

Porady

Podajemy do obiadu polane sosem lub kroimy na kanapki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Kurkuma Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować