Syrop imbirowy

4.47 (170 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Imbir oprócz swoich cudownych właściwościach w walce z chorobą wspomaga też trawienie, łagodzi mdłości i rozgrzewa.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki wody
    2 cytryny
    100 g świeżego imbiru
    60 g cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

4.47 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Syrop imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Korzeń imbiru obieramy ze skórki za pomocą łyżeczki, kroimy w paski oraz miksujemy za pomocą blendera ze szklanką wody. Doprowadzamy do wrzenia pozostałą wodę razem z cukrem i sokiem z cytryn. Syrop zdejmujemy z ognia i dodajemy imbir. Całość pozostawiamy pod przykryciem na ok 2 godziny. Gotowy syrop przecedzamy i przelewamy do butelek Można do przechowywać do miesiąca w lodówce.

Porady

Można do przechowywać go do miesiąca w lodówce lub pasteryzować i trzymać dłużej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować