Jabłkowa fantazja

4.48 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Kruche blaty przełożone jabłkami z galaretką oraz kremem budyniowym. Wierzch oblany czekoladą.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (blaszka 23/33 cm):

    Ciasto:

    mąka pszenna 500 g,

    jajka 3 szt,

    śmietana 2 -3 łyżki,

    margaryna 200 g,

    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

    cukier kryształ 200 g,

    skórka starta z cytryny 1 łyżeczka,


    Warstwa jabłkowa:

    jabłka 1 kg,

    cukier 2 łyżki,

    galaretka pomarańczowa 1 szt,


    Krem:

    mleko 500 ml,

    budyń waniliowy 1 szt,

    cukier 5 łyżek,

    masło 200 g,


    Polewa:

    czekolada mleczna 100 g,

    mleko 4 łyżki,


    Dodatkowo:

    wiórki kokosowe do posypania ciasta,
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Jabłkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 h. Następnie dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia, przykrywając folią, wtedy ciasto nie przylepia się do wałka. Pieczemy w 170 st.C przez 20 min. aż ciasto będzie złociste.

    Upieczone blaty odstawiamy do ostygnięcia.

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy aż puszczą sok, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Masę jabłkową wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy kolejnym blatem.

    1,5 szklanki, mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy przez 2 min. Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.

    Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu i miksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim blatem.

    Czekoladę łamiemy do rondelka. Dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy. Czekoladę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować