Gulasz z szynki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, solimy i pieprzymy. Obsmażamy ok. 5 minut. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą ( ok. 1,5 litra ) i dusimy.
Na patelni ponownie rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, smażymy ok. 5 minut, przekładamy do gotującego się mięsa.
I na patelnie jeszcze raz dajemy łyżkę masła, wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone pieczarki, smażymy ok. 5 minut i przekładamy do garnka.
Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się gulaszu.
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę bezpośrednio do gulaszu.
2.Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę czerwoną, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy i dusimy całość do momentu, aż mięso będzie miękkie.
W pół szklanki wody roztrzepujemy mąkę i wlewamy do gotowego gulaszu. Solimy i pieprzymy do smaku.
Podajemy z pieczywem.
Komentarze