Paprykowy gulasz z szynki wieprzowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Gulasz z szynki wieprzowej to chudsza wersja tego dania. Przygotowany z papryką i dużą ilością przypraw jest smaczny i rozgrzewający. Świetny na chłodne dni:).

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 800g szynki wieprzowej
    8 papryk
    3 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    1 puszka pomidorów
    2 łyżeczki papryki ostrej
    4 łyżeczka papryki słodkiej
    3 liście laurowe
    2 kulki ziela angielskiego
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Paprykowy gulasz z szynki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia.
  • 2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie do podsmażonego mięsa. Smażymy chwilę, po czym wlewamy pomidory z puszki, 1/2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować