Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami

4.5 (157 ocen)

Zapraszam na bardziej urozmaiconą wersję gulaszu, z dodatkiem warzyw.

Składniki:

  • 500 g szynki bez kości
    słodka mielona papryka
    sól
    czosnek granulowany
    pieprz
    olej

    1 cebula
    1 marchewka
    1 czerwona papryka
    liść laurowy
    ziele angielskie
    kminek w ziarenkach
    woda
    mąka
    śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posypać solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem granulowanym, dodać odrobinę oleju i całość zamieszać. Odstawić na 15 minut, po czym obsmażyć na patelni.
  • 2. W rondlu zrumienić posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso z patelni i zalać wodą w takiej ilości, by zakryła mięso. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
  • 3. Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy kminek.
  • 4. W misce wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
  • 5. Podawać wedle uznania - najbardziej lubię taki gulasz z kaszą gryczaną.

Porady

Do gulaszu można dodać dowolnych warzyw

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować