Obłędne połączenie warzyw i sosu na bazie masła orzechowego :)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kg fasolki szparagowej
2 marchewki
1 mały kalafior
1/2 kg ziemniaków
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
40 g masła orzechowego
40 g pasty tahini
słodka papryka, zioła prowansalskie
sos chili
sól, pieprz
Gulasz warzywny w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić i zeszklić w rondlu spryskanym oliwą. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarze o grubym oczku, dodać do cebuli i podsmażyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do rondla i całość chwilę podsmażyć, a następnie podlać woda, około 1,5 szklanki. Z fasolki odciąć końcówki i pokroić a mniejsze kawałki, dodać do pozostałych składników, posypać przyprawami i dusić pod przykryciem około 10 minut. Kalafiora podzielić na małe różyczki, łodygę i liście również pokroić i dodać do rondla. Mało orzechowe wymieszać z pastą sezamową i około 3/4 szklanki wody, dodać do warzyw, wymieszać i dusić całość do miękkości wszystkich składników. Smacznego :)
Komentarze