Gulasz oszczędny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy na oleju w mocno nagrzanym garnku. Mięso z rosołu oddzielamy od kości kroimy w plasterki lub kostkę, tak samo mięso wołowe. Mięso dorzucamy do cebuli przesmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie kroimy w kostkę pomidora, paprykę w plasterki i dodajemy do mięsa. Mieszamy, podsmażamy razem chwilkę i dolewamy pół szklanki rosołu. Pilnujemy, żeby mięso z warzywami nie przypaliło się, co jakiś czas dolewając rosołu i przecier pomidorowy. Dusimy potrawę, tak długo aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami.
2.Przygotowujemy ziemniaczki:
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek, pieprz i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy do uzyskania złotego koloru. Podajemy wlewając do miseczek najpierw gulasz, na górę kładziemy po kilka ziemniaczków.
Porady
Zamiast mięs podanych powyżej możemy dodać np. pieczeń wieprzową
Komentarze