Zapraszam na gołąbki podhalańskie. Faszerowane są ziemniakami, bryndzą,wędzonym boczkiem i cebulą.Połączenie tych składników jest naprawdę rewelacyjne i warte spróbowania.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
główka białej / włoskiej kapusty (około 1kg)
500g ziemniaków
125 g bryndzy
200 g cebuli
100 g wędzonego boczku
2 jajka
sól,pieprz do smaku
łyżeczka majeranku
łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
olej do smażenia cebuli - około 2 łyżki
1 szklanka bulionu
Gołąbki z ziemniakami i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z umytej kapusty usunęłam głąb.
Włożyłam ją do lekko osolonego wrzątku na około 10-15 minut.
Po wyjęciu obrałam liście z których usunęłam grube końce.
2.Pora na przygotowanie farszu.
Na rozgrzanym oleju podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z pokrojonym wędzonym boczkiem.
Dodałam pieprz i majeranek.
3.Na drobnej tarce starłam ziemniaki.
Odcisnęłam z nich nadmiar soku.
Połączyłam ziemniaki z usmażoną cebulą i boczkiem.
4.Dodałam bryndzę i sporo czarnego pieprzu.
5.Wbiłam jajka.
6.Wszystko dokładnie wymieszałam.
Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki, dodać można łyżkę mąki ziemniaczanej.
7.Na ostudzone liście kapusty nakładałam przygotowany farsz.
8.Zawinięte gołąbki ułożyłam ciasno w garnku.
Polałam je bulionem i dusiłam na niewielkim ogniu przez około godzinę.
9.Naprawdę polecam.
Spróbujcie je przygotować.
Smacznego!
Komentarze